lördag 31 januari 2009

Mer om Alfred Teodor och båtarna på Fryken

I boken Båtar på Fryken av Erling Ärlingsson och Ingvar Svensson, Sunne Hembygdsförenings förlag, 1979, har vi hittat en del om mormors far. Förutom en del intressanta fakta om båtarna, så finns det bilder och lite grann skrivet. Vad vi skulle vilja veta mer om är när Alfred Teodor och hans bror Carl var kaptener på de olika båtarna. Vi forskar vidare.

Under rubriken Befälhavare står endast detta om bröderna: "Alla kaptener på passagerarbåtarna var stronga herrar, som var envåldshärskare ombord. Almströmarna var befarna, de var djuphavssjömän."

Det vore ytterst intressant att få veta vart och på vilka båtar Carl och Alfred Teodor hade seglat.På den här bilden ser vi Alfred Teodor som nr 4 från vänster. Bilden är tagen på Selma Lagerlöfs akterdäck i Fryksta hamn.Här är besättningen på Selma Lagerlöf. Tyvärr står inget om när bilderna är tagna.

Här följer en liten historia ur boken:

Fin gris
Det kom en bonde ned till Sillegårdsbryggan med en sugga i en grisbur som han skulle skicka med båten till Fryksta. "Selma Lagerlöf" kom på sydgående och gick in till bryggan. Kapten Alfred Almström, "Svarten" kallad, fint uniformerad, stod på bryggvingen och vägrade ta ombord suggan. Båten var för fin. "Selma Lagerlöf" kastade loss och ångade vidare.

Efter en stund kom "Victoria", kapten Bergström, på sydgående. Och kapten Bergström tog suggan ombord utan vidare.

På eftermiddagen kom s/s "Selma Lagerlöf" tillbaka på nordgående och gick in till samma brygga. Då ropade faktorn vid Västra Ämtervik, Gustaf Strandberg: - Jo du Almström, den där sugga du, den tog vi och satte uniform på och stärkkrage och manschetter, och så gick hon med "Victoria" som sjökapten!"


s/s Selma Lagerlöf vid Sunne.


Turlista för Anders Fryxell och C. M. BellmanTvå bröder, Carl och Alfred Teodor Almström, gifter sig med två systrar Matilda Josefina och Katarina Fredrika Heijkorn och arbetar som befälhavare på varsitt systerfartyg på Fryken, Selma Lagerlöf och Gösta Berling... Fascinerande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar