Några anteckningar om Nyköpings bruk och faktori

Älskade Moffa! Din avhandling om Nyköpings bruk har fått komma hem! Om inte i original, så i alla fall i form av 85 bilder i Miras kamera och ett löfte om en papperskopia.

(Klicka på bilderna för att se dem större.)"Till Disponent Carl Sahlin med vördsam hälsning från samlaren (arbetslös bergsman)"

På Tekniska museet fanns två avhandlingar. Den ena ett dubbelsidigt, maskinskrivet original med morfars handskrivna tillägg i marginalen. Den andra en enkelsidig genomslagskopia.Jag fann också några kartor, varav åtminstone en hade morfars omisskännliga piktur.Ni må tro att det var en sällsam känsla att få stå där och bläddra i morfars papper och läsa det han skrivit för 82 år sedan. Arkivarien på Tekniska museet i Stockholm var oerhört tillmötesgående och vänlig. Hela materialet var framplockat och upplagt på bordet då jag kom, och jag fick även hjälp att se bilder av ett kyrkfönster från Nikolai kyrka i Nyköping som morfar hittat. Tack snälla P-O!

Och Moffa! Sträck på Dig nu - Du ska inte längre känna Dig som en bruten man. Det är ett fantastiskt arbete Du gjort. Och nu får Du komma med i Håkan Noréns bok också! Kram på Dig i Din himmel från Dina två yngsta dotterdöttrar.

Kommentarer

 1. Hej
  Jag läser om den tyske fabrikssmeden. Johan Petter Diedrich, att han flyttade till Nyköping för att där tillverka fabrikssmide, ,å bl a. järnplåtar och kaffekvarnar, 1756.

  Har Ni några bilder av eller rent av en kaffekvarn från den
  tiden?

  Skriften jag läser i är: Berättelser över de finare järn-
  stål- och metallfabrikerna i Sverige åren 1754-1759, av Samuel Schröderstierna med inl av C. Sahlin

  Undrar Staffan Kvist, som skriver mycket om kaffekvarnar
  staffankvist@yahoo.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Staffan! Tyvärr har vi varken bilder eller kaffekvarnar från Nyköping. Inte ens originalet till morfars avhandling finns i vår ägo. Hoppas att du hittar vad du söker någon annanstans.

   Med vänlig hälsning
   Mira

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hvad vi hade för roligt när vi voro små - Elisabeth minns

Åren på Stockby gård - del 6