Grevinnan i förgyllda hönsburen

Kronouppbördsskrivaredottern Gustava Wilhelmina Granberg, som ungarna på Fjällgatan kallade "Grevinnan i förgyllda hönsburen", residerade i sitt karamellstånd vid Fjällgatan strax intill Söderbergs trappor.Hon sålde även cigaretter, varav märket Dukkedurram /Duke of Durharm, betingade det ståtliga priset av ett (1) öre. Gumman sålde även en överklasscigarett Cameo, men den kostade två öre, och var sålunda avsedd för överklassen.

Den gamla träkåk, som låg alldeles intill, var Fjällgatan 21. Den rådde gumman om. Både den och gummans karamellstånd ingingo som ingredienser i vår utsikt från 12-an. Bortom 21:anlågo uppåt gatan n:r 19, 17, 15, 13, 11 o.s.v. och så gott som alla dessa idyller ha förevigats i Strix, antingen av Albert Engström själv eller av Anders Forsberg. Se tex. Strix för 1899.

I Fjällgatan 10 bodde den store undergöraren Bolzius, som hade en jämn ström av lidande människor, som han botade medelst handpåläggning. Här böjde de troende knä dagen i ända, och på söndagseftermiddagarna brukade Frälsningsarmén har låta strängaspel och mässing dallra fritt och otvunget ut över nejden.I gamla tolvan bodde en tid lilla Francesca i sin miljö av färgrika ballonger, skrikblåsor och gipskatter. Här hade hon ikring sig en hel skara av sina pittoreska landsmän. Namnen Caramathi, Barnadi, Parmiani, Armelini, Baccanini, Brunicardi, Lippi, Provini, Ratti, Figoni, Conti lämna några prov på vad en del av dessa italienare hette. Här bodde också den lilla Valento, som sedermera råkade illa ut, då han tillsammans med en annan italienare blev misstänkt för det bekanta Hammarbymordet.

I mantalsskrivningslängderna för gamla tolvan hittar man inte officiellt så många hyresgäster, men inneboendesystemet florerade, och i huset "kryllade" det av alla möjliga underliga typer. Varje hyresgäst hade i allmänhet flera inneboende. Och det är visst inte uteslutet att de inneboende hade "inneboende".

Gösta Heijkorn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hvad vi hade för roligt när vi voro små - Elisabeth minns

Det stora gruvraset