En del av lösningen på gåtanI högermenyn på den här bloggen har vi länge haft en bild som vi inte vetat var den varit tagen. Den finns inklistrad bland morfars papper. Ett riktigt fotografi; det är lite dåligt fixerat och har börjat fälla silver. Som rubrik till bilden har vi ställt frågan Är det någon som vet var detta är?

"Foto av Kasper Salin, 1910. Samma hus med Åsögatan österut med Skeppargränd till vänster. Det fanns en bröd- och mejeributik där en av våra affärslokaler ligger nu. Fotot finns på Stockholms Stadsmuseum."

Plötsligt var det någon som visste det! Det kom en kommentar:
Bilden föreställer Åsögatan. Jfr:
http://www.asoberget.com/images/S-5-HI15.jpg
http://www.asoberget.com/images/IMG-2/skepp-asog.jpg
Från http://www.asoberget.com/S-5-HISTORIA2.htm

Och visst var det så! I HSB BRF ÅSÖBERGET 233 för Åsögatan 192 och 194 fanns en historik som visade en bild tagen på nästan exakt samma ställe. Bilden var tagen utanför föreningens hus.


"och här ser vi Åsögatan österut i höjd med 194:an."

På hemsidan fanns ytterligare en bild tagen från samma plats med några nyfikna barn på.

Vi är så glada över att ha fått veta var bilden är tagen.
Tack, du anonyma källa!På samma sida i morfars memoarer sitter bilden ovan. Ytterligare några gamla söderkåkar. Och samme herre i stärkkrage och hatt som på den andra bilden. En kamrat? Och vilka söderkåkar? Tagen lite längre ner på gatan vid samma tillfälle?

Att morfar fotograferade mycket, det vet vi. Vore roligt att veta även var denna bild är tagen. Vem herr'n är, lär vi nog aldrig få reda på. Så vida inte morfar skrivit något någonstans...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hvad vi hade för roligt när vi voro små - Elisabeth minns

Åren på Stockby gård - del 4