Lilla Glasbruksgatan 13

elisabeth_webbsmallJag (Mira) har i Stockholms stadsarkiv, Stockholms äldre byggnadsritningar, hittat huset som Maria Elisabeth Heijkorn morfars mor,  bodde i som barn. Där bodde också de fem av hennes systrar som var födda före 1860, således också mormors mor, Matilda Josefina Heijkorn. Lilla Theresia föddes där, men dog efter bara 9 månader.

I arkivet kan man söka, hämta och använda bygglovsritningar från tidigt 1700-tal till 1874.

Ritningarna utgör en del av Stockholms stads byggnadsritningar – ett världsminne och är en fantastisk guldgruva för oss som söker släktens rötter och boplatser i Stockholm.

glasbruksgatan_13d

1849, Catharina, [Glasbruket Övra], Lilla Glasbruksgatan, 13.

“Byggnad i Muraren Sandgrens egendom N 13 vid Lilla Glasbruksgatan Catharina Församling”

glasbruksgatan_13a

Elisabeth skriver: “Der bodde vi 1 tr upp, och ifrån vår gård der hade vi samma utsikt som i Stadsgården; och ifrån gården gick en liten trappa ner till en liten täppa på berget, der man hade fri utsikt över hela segelleden. Det var väl fint. (Gårdens ena sida var fri från hus åt sjösidan.)”

glasbruksgatan_13b

glasbruksgatan_13c

“Jag minns ej hur många rum vi hade der, men nog var det 3 minst, både åt gatan o gården, för de voro inte så stora.”

glasbruksgatan_13e

glasbruksgatan_13f

Kommentarer

  1. I samma hus bodde min morfars morfar, Carl Johan Helllman Leveau. Det var hans andra adress efter att han och hans fästmö flyttade till Stockholm från Uppsala i april 1881. Carl hade konstnärsambitioner och har lämnat en hel del målningar till eftervärlden även om han inte på riktigt blev en erkänd konstnär. Det var en hel del flyttande mellan olika adresser runt Katarina kyrka under ca 15 års tid och med en växande familj. En del byggnader de bodde i finns kvar, även gamla trähus. Kul att se hur Lilla Glasbruksgatan 13 såg ut då! hlsn Henrik Hydén

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Det stora gruvraset

Jag hinner inte hälften af hvad jag borde och skulle vilja